
Sultan papağanı tatlı tavırları, hoş sesi ve zarif görünümü ile her yaştaki insan için ideal bir ev hayvanıdır. Sultan papağanları yaklaşık 100 yıl önce evcilleştirilmişlerdir. Bu evcilleştirme döneminde insanlarla iyi anlaşan ve en yatkın kuşlar seçilerek üreme olanağı tanınmış ve sonuçta yapay bir seleksiyon ile evcil Sultan Papağanı elde edilmiştir. Sultan Papağanları yaklaşık 27-30 cm arasında boya sahiptir. Sultan Papağanları yaklaşık 15 yıl kadar ömre sahiptir fakat bazen 20 yıla kadar yaşayabilirler.
Sultan papağanları yumuşak ve tiz sesler çıkarak konuşur fakat ıslık ve melodileri hızlı bir şekilde öğrenip taklit ederler. Erkek Sultan papağanları seçtikleri dişiye kur yapmak için şarkı söyler ve shuffle dansı yapar.
Sultan papağanları Kakadu papağanlarının minyatür hali olarak düşünülse de aslında bu ırk farklı bir familyaya aittir yani bir ilişkisi yoktur. Sultan papağanları Avusturalya da geniş topluluklar halinde bulunur, kurak ve yarı kurak bölgelerde yaşarlar. Mevsimsel göçebedir ve 1000 kuşluk sürüler halinde yol alırlar. Gittikleri yerlerde ağaç meyveleri, tohumlar, tahıllar ve küçük böcekleri yerler.
Görünüş
Bir Sultan papağını alırken küçük olduğunu anlamak için gözlerine bakmak gerekir küçüklerde gözler tamamen siyahken büyüklerde gözler koyu kahverengidir ve ayrıca küçüklerde yanaktaki turuncu leke daha az belirgindir yaş ilerledikçe belirginlik artar.Gri Sultan papağanları şık ve zarif bir görünüme sahiptir ve görkemli bir duruşu vardır. Hepsinde olduğu gibi ibik vardır ve bu tehlike anında kalkarak harika bir görünüş oluşturur.
Sultan Papağanı Cinsiyet
Sultan papağanlarının dişi ve erkeklerinin kulak kısmında turuncu yuvarlak bir leke vardır fakat erkek Sultan papağanlarında bunun yanında beyaz büyük bir leke vardır turuncu lekenin arka kısmındadır ve ibiğe kadar uzar.
Sultan Papağanı Renk Çeşitleri
Lutino: Bu tip Sultan papağanı beyaza yakın sarı renge sahiptir. Lutino Sultan papağanlarında yanaklarındaki turuncu leke kendini korumuştur ayrıca gözler siyahtır. Lutino tipinde genellikle tepede kel bir alan bulunur. Ayrıca gece korkusu vardır ve karaciğer yağlanmasına yatkındır.
Albino: Gerçek albino Sultan papağanları tamamen beyaz tüylere sahiptir ve gözleri kırmızıdır. Gri Sultan papağanlarına göre daha az dayanıklıdır ve yavru iken diğer renk varyeteleri ile birlikte bakılmamalıdır aksi takdirde dayanıklılığı düşük olduğu için yavru hayatına kaybedecektir.
Tarçın(Cinnamon): Gövdesindeki tüyler açık tarçın rengine benzer.
Beyaz Surat(White Face): Bu Sultan papağanı yüzündeki sarı ve turuncu renkleri kaybetmiştir ve yüz beyaz tüyler ile kaplıdır.
Alaca(Pied): İsminden de anlaşılacağı gibi bu tip vücudunun birçok yerinde farklı renkte tüye sahiptir.
İnci(Pearl): Bu tipteki farklılık kanatlarda bulunan gizli tüylerdedir kanat açıldığında bu gizli tüylerde benekli bir beyaz görüntü vardır. Gençlik döneminde hem erkek hem de dişide bulunurken tüy dökümünden sonra erkeklerde bu tüylerin yerini gri tüyler alır dişilerde ise aynı görüntü devam eder.
Sultan Papağanı Bakım
Büyümüş tırnaklar insanlar için acı verici ve yaralayıcı bir unsur olabilir eğer Sultan Papağanın tırnakları çok uzarsa uçlarından dikkatlice kesilmelidir. Tırnak kesilirken tırnak içindeki kılcal damara dikkat edilmelidir aksi takdirde kanama olur ve durdurulamaz. Tırnak kesimi hakkında bloğumuzda yazılar mevcuttur uygulamadan önce dikkatlice okumalısınız.
Sultan Papağanı kendini temizlemek için pudra benzeri bir madde üretir bu madde bazı insanlarda alerji yapar bundan dolayı banyo yapmaları gerekir kuş banyosu malzemeleri alınmalı ve haftada en az iki kere banyo yapmasına izin verilmelidir bu şekilde tüyleri daha güzel ve hoş görünecektir.
Sultan Papağanı Besleme
Sultan papağanları doğal yaşamlarında tohumlarla beslenirler fakat bunu ev ortamında sağlamak pek mümkün değildir. Yüzlerce farklı tohumdan yararlanan bu kuşları sadece belirli başlı tohumlarla beslemek, beslenme kaynaklı hastalıklara yol açacaktır. Ev ortamında kuşlar pelet yem verilir fakat sadece pelet yem ile besleme yapılırsa böbrek problemlerine yol açabilir bundan dolayı pelet yem yağlı bir tohum olan çekirdek ile verilmelidir. Oranı %50 ye %50 olabilir.
Sultan papağanları yeni gıdalara alışmakta zorluk çeker ve az miktarda meyve yerler. Tam buğday ekmeği, rendelenmiş havuç, haşlanmış yumurta ve ufaltılmış yeşillikleri severler. Bu gıdalar damızlık Sultan Papağanları için birebirdir. Sultan Papağanları elma ve brokoliyi sever. Brokoli günlük olarak verilmemelidir çünkü içinde oksalit asit bulunur ve böbreklere zarar verir.
Sultan Papağanı Üreme
Sultan Papağanı 1 – 1,5 yaşları arasında erişkin hale gelip üreyebilir. Dişiler yıl boyunca doğurabilir fakat bu güçlerinin tükenmesine yol açar. Doğada yaşarken yazları üremeye ara verip dinlenmeye geçerler çünkü bu kuşlar sıcağa dayanıklı değildir aksi takdirde sağlık problemleri ortaya çıkar.
Dişiler tek seferde 3 ila 8 arasında yumurta verebilirler ama genellikle 4 tane yumurta ile kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi 21 gündür. Her iki ebeveyn de yavru bakımını üstlenir ve 6 hafta boyunca yuvada yavrulara beraber bakarlar. Yavrular yaklaşık 4-5 hafta içinde tüylenirler. Yavrular el ile beslenecekse en az 3 hafta annenin yanında kalmalıdır.
Merhaba sultan papaganımın yanaklarındaki kırmızı tüylerde dökülme oluyor ve kulaklarının içi kepek gibi kabuk oluyor kapanıyor sebebi nedir acaba yardımcı olur musunuz
Beslenme hastalığı yada paraziter bir hastalık olabilir bu konuda yetkin bir veteriner hekime danışmanızı tavsiye ederim.
Merhabalar bizim cift sultan papagimiz vardi erkek kus öldü ondan 3 gun sonra disi kus yumurtladi iki gun sonra tekrar yumurtladi yavrulukta yatiyor sadece yemek ihtiyaci gorup tekrar yerine giriyor benim sorum kus öldükten sonra boyle birsey normal mi bir kere ciftlesmeyle birkaç yumurta çıkarta bilirmi
Kanatlılarda üreme sistemi biraz farklı dişi üreme kanalında spermleri depolamak için özel kanallar mevcuttur. Yani anlayacağınız çifleşme işlemi doğru bir şekilde gerçekleştiyse dişi kuş spermleri depolamıştır. Yumurtalarda yavru olma ihtimali yüksek.
Sultan papağanı aldım daha yeni 5gün oldu ilk iki günü çok canlıydı daha sonradan kabarmaya başladı iki gözünü yumuyor ve dışkısı yeşil sıvı bir halde neden olabilir veterinere götürdüm ilaç verdi boğaz enfeksiyonu geçiriyor dedi
Veteriner hekiminizin önerdiği tedaviyi uygulayın eğer geçmezse yeniden kontrole götürün çözüm bulunamazsa İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilimdalı Prof.Dr. SERHAT ÖZSOY u size kesinlikle tavsiye ederim. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi hayvan hastahanesine kontrol için gelirseniz size kesinlikle yardımcı olunacaktır.
Merhaba
9 yaşında dişi 50 ye yakın boş yumurta yapmış evladım yerine sultan papağanım var..
Tüm vücuduna kramplar giriyor can cekisiyor gibi yapıyor.. yakalayıp kanatları normal hale getirip bekledigimde kesiliyor.. boynu da tutuk çeneside..
Neyi var ne yapmam gerekiyor..
Kriz esnasında müdahale edemezsem olur diye korkuyorum, nefes alamıyor çünkü..
15 ile 30 dk ara ile kriz geçiriyor..
Fazla yumurta vermekten dolayı mineral eksikliğine bağlı sinirsel problemler de olabilir epilepsi nöbeti de geçiriyor olabilir. Teşhis için veteriner hekime başvurmalısınız.
Benim albino sultan papağımın tüyleri dökülüyor ve uçamıyor 2 yaşında tüylerinin dip kısımlarında siyahlıklar da görünüyor dökülen tüylerde bazen döküldükten tüyün çıktığı yer kanıyor ve uçamıyor veterinere götürdüm tedavi için vitamin ve sprey verdi sürekli kullanıyorum ama bi gelişme olmadı kuşumu aldığımda yavru dedi pet shop bendr öyle sandım çünkü bazı yerlerinde tüyü çıkmamışdı tepesinde ama sapları vardı onlar patladı çıktı hiç dökülmedi ama kanat ve kuyruk tüyleri sürekli dökülüyor çıkıyor dökülüyor bu böyle devam ediyor yardım edermisiniz teşekkürler
Tüy dökümü hakkında pek bilgim olduğunu söyleyemem, veteriner hekiminizin önerdiği tedaviyi uygulayın eğer geçmezse yeniden kontrole götürün çözüm bulunamazsa İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilimdalı Prof.Dr. SERHAT ÖZSOY u size kesinlikle tavsiye ederim. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi hayvan hastahanesine kontrol için gelirseniz size kesinlikle yardımcı olunacaktır.
Ayni sorun benim papaganimda da var acaba cozum bulabildiniz mi? Yaklasik bir aydir bi kac tuy cikiyor yerinden ben disari ckardigmda da tüy dusuyor ve kanama oluyor. Veteriner mevsimsel olarak dokulur dedi ama surekli kanama olmasi beni endiselendiriyor . Siz cozum bulabildiyseniz Yardimci olursanz sevinirim
Benim sultan papağanımı3,5 aylık diye aldım.(üreticiden) fakat boyu çok uzun duruyor nasıl yaşı kesin olarak anlayabilirim
Çok zor bir olay dış görünüşte yaş belirlemek mümkün değil sadece şunu biliyoruz 1 yaşından sonra sultan papağanlarının ayakları kalınlaşmaya başlar daha ileri ki yaşlarda kabarcıklar oluşur 15 yılın üstünde bir yaşa sahipse çok yavaş hareket eder.
Merhaba benim yavr sulan papağanımın alt gagası üst gafasından uzun üst gaga alt gaganın içine giriyor ne yapmalıyım
Veteriner hekim tarafından gaga kısmı dikkatli bir şekilde kesilmeli ve normal haline getirilmeli. Ayrıca bundan sonra gaga taşı koymayı ihmal etmemelisiniz.
Merhaba benim sultan papağanım 10 aylık falan birkaç gündür kanatlarında lekelenmeler var bu normal mi tşk ederim
Korkacak bir durum yok, sultan papağanlarının lekelenme periyotu olarak adlandırılan bu periyotta tüy değiştirme öncesi dönemde tüylerde lekelenmeler olur. Özellikle üçüncü tüy değiştirme devresinde kanatların ucunda sırası sıra dizilmiş orta büyüklükte lekeler göze çarpar, tüyler değiştikçe yeni tüylerde bu lekeler olmayacak.
İyi günler… Benim sultan papağanım son birkaç gündür günde 4-5 adet tüy döküyor. Bu normal mi?
Tüy dökme doğal olarak yada bir hastalığa bağlı olarak gelişebilir. Doğal olarak ,mevsime bağlı ve büyümeye bağlı olanlar gibi, gelişen tüy dökülmelerinde yeni tüyler çıkar ve tüy yapısı eski haline gelir. Fakat hastalığa bağlı olan tüy dökülmelerinde tüylerin yerine yenisi gelmez dökülen tüy bölgesi kel kalır. Yem yeme, su içme ve diğer hareketlerde bir problem yoksa belli bir süre zarfında dökülen tüylerin nereden döküldüğünü bulun ve yerine yenisi geliyor mu diye kontrol edin. Eğer tüyler yerine gelmiyorsa ayrıca yem yememe, su içmeme ve durgunluk gibi hastalık belirtileri varsa veteriner hekim e başvurmanızı öneriyorum.
Benim sultan papağanlarım eş 12 yumurta yaptı hepsi boş çiftleşirken erkek çiftleşmiyor kuşun sırtında kafa tüylerini yoluyor dişisi kel kaldı sebebi nedir acaba
Erkek kuş tecrübesiz olabilir; yumurtaların boş çıkması çiftleşmediklerini veya kuluçka süresinde bir hata olduğunu gösteriyor.
Benim sultan papağanım 6 aylık kafasında ve gözünün kenarında kellik var uçamıyor bu normal mi?
Kesinlikle normal değil bir veteriner hekime başvurun. Bu hastalık beslenme kaynaklı, immun sistem kaynaklı, paraziter kaynaklı veya genetik bozukluklara bağlı olabilir.
Ben kuşumu yeni aldım ve bende o ani hareket yaptığında ben de korkuyorum korkmamak için ne yapmalıyım.
Maalesef yapacak pek bir şey yok onun tehlikesiz olduğunu düşünün ve ne yaparsa yapsın size zarar vermeyeceğine kendinizi inandırın ancak bu şekilde korkmazsınız.
Merhaba kusumun kalca tarafinda sislik var ve ayagini kullanamiyor bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim cunku bazilari kirik bazilari cikik ve bazilarida vitaminsiz kalmis diyiyorlar bana yardimci olursaniz sevinirim
Kesin tanıyı veteriner hekim muayene ve röntgen sonucuna bakarak koyar bir veteriner hekime danışmanızı öneriyorum.
Merhaba. Benim sultan papağanımda da aynı sorun var siz veterinere gittiniz mi konuyla ilgili bilgilendirir misiniz
Sultan papağanımın gözü hasta hep kapalı tutuyor tahriş olmuş gibi lütfen yardım edin. Ne yapmalıyım merhem sürün demişler ama
Bir veteriner hekime danışın; bakteriyel hastalıklar ve yangı oluşturabilecek diğer nedenler değerlendirilmeli.
Bende 5 yaşında sultan erkek var bu akşam ayakta durmakta dengesini korumakta güçlük çekiyor bunun nedeni ve tedavi olarak ne önerebilirsiniz
Denge konusu çok önemlidir bir veteriner hekime götürmenizi tavsiye ederim. Orta kulakta başlayan ve iç kulağa yayılan bir hastalık denge problemi ortaya çıkaracağı gibi ortopedik bozukluklar ve sistemik hastalıklarda bu duruma yol açabilir. Genel bir muayene şart.
Benim Sultan papağanimin kanadının altında kellik var . Genellikle orayı kaşıyor. Normal bir şey mi?
Normalde azda olsa tüyler arasında boşluklar olabilir fakat bunu ayrıntılı bir şekilde incelemediğiniz sürece göremezsiniz kel alan büyükse bir hastalığın belirtisi olabilir buna dikkat etmelisiniz. Kaşıntı ise dış parazit mantar ve uyuz etkenlerini ayrıca beslenme bozukluklarını akla getiriyor bir veteriner hekime danışıp muayene ettirmenizi öneririm.
Sultan papaganim kaynar yağın içine düştü anında soğuk suyun altına tuttum ve veterinere götürdüm tırnakları düştü ve şu an 10 günlük tedavisi var bugün ikinci günü tırnakları tekrar uzarmı
Tırnakların yeniden çıkması yanığın derecesine bağlı. Bazal epiteller yani tırnağı oluşturan temel hücrelere zarar gelmediyse yeniden çıkar.
Papağanın boğaz enfeksiyonu oldu tedavisi nasıl yapılır
Teşhis ve tedavi uzaktan olacak bir iş değildir. Sağlık alanı ciddi bir alan olup etik kurallarına sahiptir. Burada kendinizin koyduğu bir teşhise tedavi istemeniz etik kurallarına uymuyor. Lütfen hayvanınızı bir veteriner hekime götürün.
İyi günler sultan papaganim eskiden nadir ağzını açıp kapatirdi bu sıralar çok şık agzini açıp kapatıyor boynunu yukarı kaldırıp ağzını açıyor sanki esner gibi . Birde kuşum gece uyumuyor galiba sabahları sürekli esniyor dün gece takip ettim kafasını arkaya koymuyor tuneginde kabarık şekilde tek gözü kapalı duruyor. Tüy değiştirme döneminde , kepek gibi beyaz birşeyler döküyor . Kakasında eskiden küçük küçük yapardı şimdi ara da bir büyük ve beyaz kısmı akıntı gibi oluyor. Bunlar neden olabilir
Bu bulgular bir deri hastalığı olabileceğini gösteriyor bir veteriner hekime danışmalısınız.
Merhaba.
Benim de aynı (kepek sorunu) var. İki veterinere götürdüm; birisi derisinin PH’ı bozulmuş dedi, vitamin ve damla verdi. Düzelmedi. Diğeri dış ve iç parazitten, beslenmesinden filan kuşkulandı ilaçlar v.b. kullandım, yine çare olmadı. Çevrede kuştan anlayan bir uzman bulamadım. İstanbul için ve başka bir öneriniz var mı?
Saygılar.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesine başvurmanızı öneririm.
İyi akşamlar. Bizim 2 tane sultan papağanımız var ikisinide erkek sanıyordum fakat lutino cinsi kuşumuz kafesin dibine yumurtladı ve kuluçkaya yatmadi, fakat erkek olanla çiftlestiğini düşünmüyoruz. Yuvalık takın dediler ve taktık fakat girmiyorlar. 3 tane yumurtladi bir tane de kabul oluşmadan yumurtladi çok fazla yumurtlayip birşey olmasından korkuyoruz ki bir tane daha yumurtlayarak sanırım ne yapmamız lazım yuvalik dursun mu ya da başka birşey mi yapalim, kafesinde iki adet mürekkep balığı kabuğu var, bir mineral taşı ve kuş kumu var, dün yumurta maması verdik, iki gün önce de vitamin verdik. Bu arada erkek sultan papaganinda kur ötüşü vardı fakat artik yok ve dişi sultan papağanı ile hiç ilgilenmiyor
Çiftleşme mevsiminde erkek kur yapmış fakat dişi kabul etmemiş olabilir. Dişi kuşlar çiftleşme gerçekleşmese bile yumurtlarlar. Ne kadar yumurtlayacağı çoğunlukla kendi sisteminin dayanıklılığı ile ilgilidir sistem kendisini durdurur. Endişe duymanıza gerek yok. Bu arada sadece beslenme üzerine biraz daha özen gösterin.
Cevabınız için çok teşekkür ederiz
sultan papaganimiz var 6 ay önce bir dişi aldık yuvaliga girip çıkıyorlar aylardır ama yumurtlamiyor ne yapabiliriz acaba bu tür kuslarda kısırlık olabiliyormu
6 ay yumurtlama için biraz erken diyebiliriz. Pubertaya geliş yaşı yani erginlik yaşı 6 ila 9 ay arasındadır. 9 – 12 ay arası ise tam olgunluğa ulaşma yaşıdır.
Kuş küçük değil bizim erkek olandan büyük peki yumurtlamayi destekleyen bir ilaç ayda vitamin varmi
Bu arada birde kusumuzun gözünde kızarıklık oluşuyor ara ara neden olabilir acaba
Bir çok nedeni olabilir. Travmatik kızarıklıklar yani kafes yada çevresindeki bir şeyin çarpması, mantar, uyuz, bakteriyel ve viral hastalıklar, beslenme hastalıkları daha birçok neden sayılabilir. Size tavsiyem yuvaya giriş çıkışını kontrol etmeniz ve herhangi bir travma etkeni olup olmadığını kontrol etmeniz. Bu süre zarfında kızarıklığın durumunu kontrol etmeniz ve çevreye yayılıp yayılamadığına emin olmanız (tabi bu süreçte paranoyaya bağlamamanız gerek en iyisi günün belli saatlerinde fotoğraf çekmektir.). Kızarıklık kendiliğinden geçmez ve ilerlerse veteriner hekime başvurmalısınız.
Öncelikle kolay gelsin. Dişi bir cennet papağanımız vardı. Biraz yaşı var. Evde tek eşi yoktu. Aramız iyiydi ancak çok sıkıldığını düşündüğümüz için 5 gün önce bir tane genç olduğunu düşündüğümüz erkek aldık. İlk gün çok iyilerdi ama son 2-3 gündür yaşlı olan bayan kuşumuz arada sırada kusmaya başladı ve bütün gün uyuyor. 2 sini de hiç kısıtlamayız her zaman istediklerini gibi evin içinde dolanırlar. Diğer genç olan erkek onun yanında durmadan ötüyör. Yaşlı olan dişi kuşumuz yemekte yemiyor. 2 gündür aynı yerde uyuyor arada biraz dolaşıp dönüyor.Yemeği ve suyunu iki güne bir temizliyoruz. İkisinide iyice yıkadık. Ne olduğuna anlam veremiyoruz. Görev gereği Niğde’de yaşadığım için bu alan da Bilgi Sahibi birisini de bulamadık. Yardımcı olursanız çok seviniriz. Çok teşekkür ederim şimdiden
Diğer kuş ile birlikte bakteriyel veya viral bir hastalık gelmiş gibi görünüyor. Enfeksiyonu kendi bağışıklık sistemi ile atlatmaya çalışıyordur fakat yaşlı olması onun için bir dezavantaj. Tavsiyem bir veteriner hekime danışmanız, bu alanda çok bilgisi olmasa da pet üzerine uzmanlaşmış bir veteriner hekim temel bilgileri ile sorunu çözecektir.
Çok teşekkür ederim en kısa zamanda sonucu yazıcam
Hayırlı akşamlar. Sultan papağanımın ayağına ip dolanmış ben bunu işten eve geldikten sonra farkettim hemen açtım biraz morluk vardı daha sonra bu morluk fazlalaştı. Gagasıyla sürekli morluğu kanatmaya başladı. Veteriner aradım her yerde ama olduğum yerde hiçbir veteriner kuşa bakmadı anlamadıklarını söyledi. Bi ilaç aldım deri yaralanması için onu kullanıyorum ama etkisi Yok gibi. Ayağını sürekli havada tutuyor. Yalvarıyorum yardımcı olun gözümün önünde gidiyor sultanım sessizleşti iyice suskunlaştı. Hep öten hayvan hiç ötmemeye başladı.
Öncelikli önerimiz yaşadığınız şehirde veteriner fakültesi varsa oraya müracaat etmeniz. Yaralanma durumunu görmediğim için prognozu yani ileri ki dönemdeki hali hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Kötü taraf mı iyi taraf mı tam olarak yorum yapamayacağım fakat bacağı gangrenleşip düşse bile yara enfekte olmadığı sürece hayati tehlike oluşturmaz en kötü ihtimalle tek bacaklı bir sultan papağanına sahip olacaksınız.
Ben Sultan papağanımı 8 aylık Aldım. 2 aydır benimle. Ve erkek. Onun konuşması için ne yapa bilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Sürekli pratik yaptırın sizi sevmesini sağlayın, sultan papağanları kısa süre içinde konuşur.
merhabalar 3 aylık sultan papağanızımız var hastalandı vitamin (avi-vit) kullandık veterinere sorduk antibiyotik verdi (neo-terramycin) onu sabahtan geceye kadar kullandık bıraktık bırakın dediler kuşçuluk yapanlar veterinere götüremedik küçük hayvanlara pek bakılmıyor dediler şuan bizim kuşumuz yemek yemiyor şırıngayla yumurta sarısı yaptık onu yedirmeye çalışıyoruz fakat ağzını artık açmak yerine gagasını kitliyor. dengede duramıyor kasılıp kalıyor ayakları hareket edemiyor hatta elimizde öldü gibiydi gagasını kitledi ayaklarını kastı gagasını zorla açıp su verince kendine geldi suyu şırıngayla içirmeye çalışıyoruz gözler sürekli kapalı kör gibi elimizi görmüyor yani paşam sadece nefes alıyor lütfen yardım edin bilgi verin bizde onu yapalım elimizde ölümü bekliyor resmen 🙁
Veteriner hekim tarafından verilen bir antibiyotiği neden kuşçuların yorumu ile bırakıyorsunuz bir antibiyotik en az 5 gün kullanılmalıdır daha az kullanmak yarar yerine ancak zarar getirir. Kuşlar üzerinde uzmanlaşan veteriner hekim sayısı çok az fakat hiç olmadığı anlamına gelmiyor en azından yaşadığınız yerdeki veteriner fakültesine yani üniversite hastahanesine başvurursanız kesinlikle çözümü bulacaksınız. Bu alanda en iyi kişi İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesindeki hocamız Prof.Dr. SERHAT ÖZSOY.
Merhaba sultan papağanım cama çarptı gagasında hafif kanama oldu kafasında da çok hafif açılma var oradaki tüyleri de dökmüş bir şey olur mu ya çok üzülüyorum.
Bir kaza sonucu travmatik yaralar oluşmuş, yaraların enfekte olup olamadığına dikkat edin, eğer irinli bir oluşum görürseniz veteriner hekime danışın yara enfeksiyon kapmadığı sürece kendiliğinden normal yarar iyileşmesi sonucu iyileşecektir.
Merhaba aynı durum bizim de başımıza geldi birşey olacak diye çok korkuyoruz.Nasil sizin yavrunuz düzelmiştir Insallah??
Merhaba bende bir sultan papagani var geleli 4 5 gün oldu eskiden sahibi başka biriyli bende bir kac tane ilaci var bide bitleri ve kasinmasıni engellemesi icin spreyi var onu kullanmama ragmen bjraz kaşinması ve kafasının üstünde cok hafif bir kellik var sizce ne yapmalıyım
Kullandığınız sprey üzerinde bulunan dış parazit türüne etki etmiyor olabilir bundan dolayı bir veteriner hekime danışırsanız size doğru ilacı yazacaktır.
Merhaba, yaklaşık 3 hafta önce 1 yaş civarı erkek heavy pied sultan papağanı sahiplendim..Yeme içme hareketlilik gibi sıkıntısı yok.Dışkısında da problem görülmüyor fakat 2 gündür ötmüyor.Normal şartlarda ıslık çalar ,öpücük atar ve daha önceki sahibinden öğrendiği bir melodiyi söylerdi.Birde 10 gündür kur ötüşü denilen sesleri bol miktarda çıkarıyordu şimdi ise sessiz.Bu durum beni endişelendirdi,sorun ne olabilir? Teşekkür ederim
Şu anlık klinik bir sorun görünmüyor yakın takibe almanız gerekiyor. Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak hormon mekanizmasının davranışlar üstüne yansıması olabilir veya kötü ihtimalle hafif bir hastalık atlatıyor olabilir. Takip edin davranış değişiklikleri ve diğer değişiklikleri tarih belirterek kaydedin; herhangi bir klinik sorunda(ateş,iştahsızlık ve kusma) veteriner hekime başvurun, tuttuğunuz verileri veteriner hekime sunun bu sayede daha iyi bir tedavi süreci geçirilecektir.
İlginiz için Teşekkür ederim başarılar…
Merhaba Lütfen Acil Yardım Arkadaşlar Benim Sultan Papağınım Yemek Ve Su İçmiyor Halsız Hep Düşüyor Yürüyemiyor Zar Zor Elimizle Yemek Veriyoruz Ağzını AÇmıyor Ne Yapalım Hemde Uşüttmuş lğtfen yardım
Acil olarak bir veteriner hekime götürün; kuşlar çok hassastır kısa sürede hastalanıp hayatını kaybedebilirler, kesinlikle dikkatli olmalısınız. Destek tedavisi gerekli ve enfeksiyöz hastalığı varsa antibiyotik tedavisi gerekiyor.
Merhaba . 3 4 aylık bir sultan papağanım var. Az önce üzerinde yürüyen parazit gibi birşey gördüm. Ara sıra kaşınıyor da. İki gün öncesine kadar sabahları kafeste çok hareketli olurdu sürekli sağa sola giderdi iki gündür biraz sakin gibi. Bir de kendi dışkısını yiyor bazen. Bu iki sorunum için bana fikir verebilir misiniz
Dış parazit var bunun için veteriner hekimin dış parazit ilacı yapması gerekiyor. Dışkısını yemesi beslenme bozukluğuna işaret ediyor beslenme konusunu bir daha gözden geçirin. Sultan papağanları için özel olarak satılan hazır yemler kullanmanız tavsiyemdir ama dikkatli olun sadece sultan papağanları için özel olandan alın. Ayrıca dış parazit ilaçlarının damla şeklinde olanları oldukça zehirlidir uygulandıktan sonra kendini yalarsa zehirlenir kesinlikle veteriner hekim tarafından uygulanmalıdır.
Slm yavru bir sultan papagani aldim ayaklarina dikkat etmedim her iki ayak parmagi ters dönmüş tedaviyle olurmu yada zamnla kendiliginden olurmu
Ortopedik bir bozukluk var, veteriner hekimin kontrol etmesi gerek. Gerekirse bandaj gibi uygulamalar ile düzeltilebilir.
Merhaba ben kuşumu 3 gün önce aldım 1 yaşında garip garip sesler çıkarıyor gagasını seri bir şekilde kafesin farklı yerlerine vuruyor ve kanatlarını yukarı doğru açıp arkada birleştiriyor ve bunu 5. Saniye kadar yapıyor bu neden acabaa ve kuşumun kafesini evin neresine koymalıyım ??
Yeni geldiği için çevresine karşı agresyon gösteriyor olabilir kafesi evin sakin bir köşesine koyun.
Merhaba 4 5 aylık civarı bir sultan papağanım var dışkısı yeşildi sulu ve bayağa halsizdi veterinere götürdüm iç parazit olduğunu söyledi 2 şurup verdi 1 hafta kullandım ancak hala bir sonuç alamadım burnuda yeşermeye başladı neden acaba
Koyulan teşhisin doğruluğu hakkında yorum yapamam fakat eğer ilaç bir hafta içinde etki etmiyorsa teşhisi koyan hekime bir daha başvurulur, durum yeniden gözden geçirilir ve gözden kaçan bir ayrıntı varsa yeni bir tedaviye başlanır. Bazen hasta sahibinin ilacı yanlış kullanması bazen ise veteriner hekimin gözünden kaçan semptomlardan dolayı aksaklıklar oluyor.
Merhaba.Benim 2 tane sultan papağanim var.Biri erkek biri dişi.Bunlar çiftleştikten sonra dışı yumurta oluştu.Ama 1 aydır ortalıkta hala yumurta yok.Ne yapmalıyım.Teşekkürler.
Dişide yumurta var mı yok mu bunu kontrol ettirmek için veteriner hekime başvurmalısınız. İçeride yumurta kaldı ve hayvan yumurtlayamıyorsa cerrahi müdahale ile çıkartılır.
Merhaba benim sultan yavrum var 2 aylık alt gagası üst gagasından uzun üs gaga alt gaganın içine giriyor n yapmalıyım
Veteriner hekim taradından kesilmesi gerekiyor.
Merhaba yeni sultan papağanı aldık 5 gün oldu aksam lari 9 gibi uyumak icin gozlerini yumuyor ama bi ses duyduğu an hen gozunu aciyo televizyon acikken uyuyabilirmi??
NOT:tv yan odada
Zamanla alışırsa sıkıntı olmaz.
Merhaba . sultan papağanım kendi kopardığuçı tüyünü yiyor. Önce biraz ağzında çeviriyor ufak hale getirdikten sonra yiyor. Bu alışkanlığından nasıl vaz geçirebilirim? Meyve sebze veriyorum vitamin damlası da var. Papağan 4 aydır bende. Son bir aydır bu şekilde yapıyor
Hocam kolay gelsin.
Biz bugün sultan papağanı aldık ve yaşını 4-5 aylık dediler sesi yavru gibi ama emin değilim içimize kurt düştü.
Gözleri siyah gagası pürüzsüz ama daha önce hiç Sultan papağanımz olamadığı için ayak kısmını analamadik ayakları ince gibi duruyor.
Bu kuşların yaşını belirlemek gerçekten imkansıza yakın çok tecrübeli kişiler tarafından tahmini olarak söylenebilir fakat ayaklar önemli bir göstergedir ayaklar ince olması genç olduğunun göstergesidir, yaş ilerledikçe ayaklar keratinize olur ve kalınlaşır.
Merhaba, bizim papağanımız iki gündür gözleri sürekli kapalı tekini biraz açıyor ama tekrar kapatıyor hareketleri normal ama çok sakin gözünde sulanma yada çapak gibi şeyler yok ne olduğunu bilmiyoruz neden böyle oldu ne yapmalıyız?
Gözde bir enfeksiyon başlangıcı olabilir veteriner hekim muayenesi gerekiyor, veteriner hekime danışmalısınız.
Merhabalar benim sultan papağanın 1.5 yasında 1 ay öncesinden beri vücudunun çoğu yerindeki tüylerin rengi sarı olmaya başladı. Bu bir sorun teşkil edermi acaba ?
Sultan papağanlarında belli bir dönem içinde tüy değiştirme devresi var korkmanıza gerek yok.
Merhabalar 1 aylık yavru sultan papaganimiz oldu fakat ayakta durmuyor ve ayakları hep yana doğru duruyor yürürken veya ayakta hiç görmedim ne yapmaliyim
Veteriner hekime danışmalısınız doğmasal anomali yada vitamin mineral eksiklğine bağlı bir ortopedik problem olabilir.
Hızlı geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim Manisa’da yaşıyorum bu konuda uzman bulamadım maalesef başka nasıl yardımcı olabilirsiniz
Merhaba, sultanım yemini yiyor ve sonra suyunu içiyor, kafasını sudan kaldırdığında suyunun icinde bir iki yem goruyorum. Sizce neden olabilir, ciddi bir şey midir?
Kuşlarda üst damak arık olduğu için bazen yiyecekler oraya girer ve su içerken geri dökülebilir.
Merhaba annemlerin 6 yıldır sultan papağını var hediye gelmişti yavru iken bugün sağ göz üstünde bir çıkıntı oluşmuş ve sertlik var kemik gibi neden olabilir?
Herhangi bir kemik üremesi yada doku üremesi olabilir veteriner hekim incelemesi gerekiyor.
sultan papaganim sert bir darbe aldi kanadi kanadi ve sirtinda da surtunmeden dolayi zarar gormus veterinere gotutdum hemen ciddi degil dedi ama suan ishali var ayrica cok uyukluyo bunun nedeni ne olabilir
Darbeye bağlı olarak bağışıklık sisteminin baskılanması sonucu bir enfeksiyon şekillenmiş olabilir.
Papağanım Kafasını Kabarıp Kanatlarına Gömüyor
Merhabalar bi sultan papağanım var 2.5yaşında ishal olmuştu antibiyotik kullandık ama herhangi bi değişiklik yok çok halsiz ve hareketsiz yardımcı olabilirmisiniz?
İshaller komplike olaylardır ilk önce ishalin nedeninin belirlenemesi gerekiyor. Eğer bakteriyel enfeksiyona bağlı bir ishal olayı ise antibiyotik ile tedavi edilebilir. Eğer antibiyotik kullanımına başladıktan 7 gün sonra hala durum düzelmediyse yeniden veteriner hekime gidilmesi ve antibiyotiğin değiştirilmesi gerekiyor.
Merhaba.bemm sultan papağanı geldiği günden beri bir durgunluk iştahsızlık vardı ,çok az hareket ediyor, sürekli uyuyor, veteriner e götürdüm strese bağlı kemik erimesi iyileşme durumu yok dedi, sizin bana önereceğinz bir şey varmı acaba. Ne yapmam gerekiyor iyi olması için
Uzman bir egzotik hayvan veteriner hekimine götürün birçok çözüm önerisi sunacaktır.
Ben turkmenistana sultan papağanımı götürmek istiyom ona kimlik ve sağlık raporu lazım dediler nasıl ala bilirim
Veteriner hekime başvurup kimlik çıkarttırmanız ve yolculuk için gerekli aşıları yaptırdıktan sonra karneye işletmeniz gerekiyor.
Sultan papağanımızın poposu dışında ve etrafında tüy kalmamış durumda ne yapabiliriz çok canı acıyor
Veteriner hekime danışmanız ve tüy dökümlmesinin neden kaynaklandığını muayne ile anlaşılması gerekiyor.
Merhabalar, benim sultan papağanımın sol gözünü tam açamıyor ve ağzından nefes alıyor ve hirilti yapıyor ve yorgun,halsiz. Ne yapmam gerekiyor hocam?
Solunum sistemi problemi yaşıyor olabilir veteriner hekim muayenesi gerekiyor.
Merhabalar Sultan papağanim sürekli kendi yansımasını arıyor ona ötüyor sürekli aynaya bakmak istiyor sizce ne olabilir teşekkür ederim
Merhaba,
yaklasik 1 ay once hediye gelen sultan papaginimin kanatlarinin en ucundaki 2şer adet tuylerinin ve kuyruk tuylerinin tamaminin kesilmis(veya kirilmis) oldugunu farkettim. simetrik oldugu icin petshop tarafindan kesilmis olmasi buyuk olasilik. Bu tüyler kendi kendine cikar diye ellemiyorum ama yaklasik bir aydir bi uzama yok gibi. (gayet rahat ve duzgun ucabiliyor. herhangi bir fiziksel ve ruhsal sikintisi da yok) Bu kesik tüylerin cekilmesi gerekir mi yenisinin çıkması için yoksa kendi haline mi birakmaliyim?
Not: Bu arada tum mesajlara sabırla cevap vermişsiniz, cidden tebrikler 🙂
Tüyleri çekerseniz tüy folüküllerine zarar verebilirsiniz. Bir sonraki yılda tüy değişim döneminde kendisi tüylerini değiştirecektir.
Merhaba benim sultan papağanımın burnunda ve göz çevresinde beyaz kabuklanmalar var mantar tarzında acaba nedir ve nasıl tadavibedebilirim bide tüyü biraz seyrek boyun yerleri enseside seyrek neden acaba
Mantar şüphesi varsa veteriner hekime başvurunuz, mantar kültürü yapıp ya da mikroskop altında alınan kazıntıyı inceleyip kesin teşhis konulur ve tedaviye başlanır.
Merhabalar. Ben 3 aylık (el beslemesi) ile sultan papağanı aldım. Alalı 2 hafta oldu.Şuan cinsiyetini bilmiyorum. 6 aylık olmadan kuşla öğrenmek zormuş dna testi falan diyolar. Ama satıcı erkek büyük ihtimalle dedi. Bizim kuş zorlamadıkça ve korkutmadukça ele geliyor ama benim korkum kuş hiç ötmüyor. Kafesten çıkınca çığlık atar gibi ses çıkarıyor korkusu geçince susup elimize geliyor. Bunun dışında hiç ötmüyor ve kafeste bi yere tünüyor ordan başka hiç bir yere ayrılmıyor. İnternette çok araştırdım ama bununla iligili net bir cevap bulamadım. kontrol ediyorum hastalık belirtisi yok. Hala çok ürkek veterinere götürüp ürkekliğini arttırmak istemiyorum çünkü hani baktığım kadarıyla hastalık belirtisi yok. Ama tek bi yere tünemesi ve ötmemesi beni korkutuyor normal mi böyle olması ? lütfen yardımcı olur musunuz ?
SAtın aldığınız yerde onlarca arkadaşı vardı fakat evde tek başına sosyalizasyon problemi yaşıyor. Zaman geçtikçe alışacaktır. Korkutmamaya özen gösterin.
Merhaba zilli ve paşa adında 2lutino cinsi sultan papağanım var.. bi tane de güzel yavrumuz oldu 15günlük ve bi gözü normal şekildeyken diğer gözü kapalı normal mi yoksa bi hastalık var mı? İlk defa yavru görüyorum bilgilendirirsenz sevinirim
Herhangi bir simetrik organ bozukluğu doğmasal anomaliye işaret edebilir. Ayrıntılı olarak veteriner hekim muayenenesi gerekiyor.
15günlük sultan papağanım var bi gözü normal ama diğeri hiç yok ne yapabilirim
Doğmasal anomali olabilir. Veteriner hekim tarafından ayrıntılı olarak muayene edilmesi gerekiyor. Eğer sinir uçları açıksa yada herhangi bir enfeksiyon oluşturacak bir açık yara durumu varsa operasyon gerekiyor.
Merhabalar 3 aylık sultanim kafasını cama vurdu gagası biraz kanadı biraz da alnında kanama oldu.sersemlemis gibiydi önce biraz uyudu simdi sakın ama daha iyi.acaba tramvatik bir durum olabilir mi beyinde hasar olur mu ?
Bu dış bakıda söylemek zor fakat ; depresyon hali, yürüyüşte bozukluk, inkordinasyon, başın bir tarafa doğru eğik tutulması gibi nörolojik belirtiler bir problem olduğunun göstergesidir. Hasar olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekime gitmelisiniz, zamanında tedaviye başlanılmayan hasarlar ölüm ile sonuçlanabiliyor.
merhabalar kuşlarım çoğu kes yumurtladı fakat yumurtalar boş ne önerirsiniz
Dişi ve erkek düzgün bir şekilde çiftleşmiyor olabilir yada ikisinden biri kısır olabilir. İlk öncelik başka erkek varsa onunşla çiftleşmesine izin verin.
Sultan papagan yavruyu yuvanin icinde bir koseye koyuyor neden acaba 2 gunluk daha
Merhaba 4 aylik sultan papaganimi ilk saldifimda burnunun kosesi yaralandi acaba birsey olurmu?
Kendiliğinden iyileşecektir. İlk uçuşlarda dikkatli olmanız gerekiyor yoksa kalıcı hasarlar oluşabilir.
Kolay gelsin Sultan papaganı 2.5-3 yıldır hasta popo kısmında tuy kalmadı ve hep sıvı dışkılıyor dıskısı cok agır ve pis kokuyor halsiz ve nesesiz ama yeme icmeden kesilmedi popo kıskında hafif kanamalarda oluyor gecelerde kuslardan anlayan bi abimiz kurt olabılıcıgenı ve turlu ılackar verdi bu zaman kadar denenmedik hic bir sey kalmadı sizin fikriniz nedir
Paraziter bir hastalık olabileceği gibi bakteriyel bir hastalıkta olabilir. Ayrımını yapmak ve sağlığına en kısa sürede kavuşmasını sağlamak için veteriner hekime başvurunuz.
İyi günler 6-7 yaşında sultan papağanın var ayaklarının üstünde duruyor yürümeye kalkınca yürüyemiyor.sürüklenerek yürüyor.bakışı ve görünüşü normal yem yiyor.Ne yapabilirim.
Teşekkürler .
Acil bir şekilde veteriner hekime başvurun. Kuşunuz artık yaşlı bir kuş ve geriatrik problemler başlamış gibi duruyor, müdahale edilmezse kısa sürede onu kaybedebilirsiniz.
Merhabalar sultan papaginim 2 gündür yemsiz kalmış. Bugün yemini koyduğumda tam 25 dk yem yedi ve 16 kez şu icti. Sonrasinda tüyleri kabarık ve uyku halinde gagasini kanatlarınin arasına alıp uyukluyor. Ne yapmam gerek bu durum gecicimi çok aktifti şu an hiç otmuyor. Yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
İki günlük açlık öldürcü bir sonuca varmasa da stres oluşturan bir durum. Birden fazla miktarda yem yediği için metabolizması bunu hazmetmede zorluk yaşıyordur bundan dolayı bir köşeye çekilip sadece sindirim sisteminin çalışması için dinlenme haline geçmiştir. Merak edilecek birşey yok, kısa sürede eski haline gelecektir. Lütfen evcil hayvanınızı beslerken biraz daha dikkatli olun, onların canları size emanet.
Merhabalar.
Dışı sultan papağanım var. 5 yaşında. Kuşumu işten dolayı 15 güne tanıdık kuşçuya emanet ettim. Geri aldığımda göğüs tarafını hep yoldu, sonra sırtına geçti, ama uçları sadece, iğneler kurumuş halde üstünde kaldı. Bir ara yeniledi sanki ama yine yoldu kendini. Kuşçu bitlendi diye söyledi, ilaç ve sprey ile tedavi etmeye çalıştım, fakat durum değişmedi . Daha önceki zamanlarda yavrulama döneminde de bitleniyordu fakat hiç böyle yapmıyordu ve bu sefer bit hiç görünmüyor . Yardımcı olur musunuz? Ne ile ilgili olabilir?
Şimdiden teşekkürler.
Yer değişikliğine bağlı olarak stresse girip kendi tüylerine zarar veriyor olabilir. Dış parazit mi yoksa stressten mi böyle yaptığının ayrımını yapmak için veteriner hekime başvurunuz. Tedavi edilmezse daha kötü bir hal alabilir.
Sultan papağanım gayet sağlıklı ama boyun çevresinde sert birleşmiş gibi duran sarı tüyler çıkıyor sert sert öncesidedr çıkmıştı veteriner fizyolojik demişti bu kapsül gibi olan tüyler açılır mı kendinden
Muayene etmeden birşey diyemiyoruz ama tüy kisti olabilir, kuşlar üzerine uzman bir veteriner hekim tarafından ayrıntılı bir muayene edilmesi gerekiyor.
Merhabalar ben kuşları çok seven bir insanım ve evime her kuş aldığımda ya ölüyor yada mantarlaşıyor enson sultan papağanı aldım genç ve ele geliyordu evcildi şimdi öyle değil çok sessiz sadece sabahları ötüyor ve ahşap tünekte durmuyor plastik yem kabının üstünde kafese sıfır duruyor çok sessiz ve sakin korkuyorum ölürmü buda neden böyle evime kuş yaramıyor
Mantar hastalığı çevresel bir patojendir. Yani çevreye yayılan ve çevrede doğal olarak bulunan, bağışıklık sistemi yetersiz olduğu zaman ise ortaya çıkan bir hastalıktır. İlk öncelikle yapmanız gereken eski kafesinizi atmak yada çamaşır suyu ile dezenfekte ettikten sonra iyice durulamak. Şuan baktığınız kuş hakkında yorum yapmak ise yanlış olur tavsiyemiz yakından takip edip herhangi bir kötüye gitme durumunda acilen veteriner hekime başvurmanız.
Merhaba benim sulan papağanım 10 aylık falan kardeşimdi yanlışlıkla saçını kopardı çok korkuyorum ne yapmalıyım
Tüy köküne bir zarar gelmediği sürece yeni tüy kendiliğinden çıkacaktır. Lütfen evcil hayvanlarımıza daha iyi davranalım onlar bizim sorumluluğumuzda.
Merhaba. Sultan papağanımı bu sıcak yaz aylarında nasıl korumalıyım? Vantilatörlü odaya koyamıyorum hasta olucak diye. Balkona koyamıyorum güneş var. Evin içinde hamam gibi sıcak odada kalmak zorunda kalıyor. Hiç içime sinmiyor böyle. bana bir yol gösterebilir misiniz? Birde ne kadar sürede bir banyo yaptrmak lazım?
Yardımınız için teşekkür ederim.
Doğrudan hava akımında ve direk güneş ışığından koruyun. Size sıcak gelen havalar kuşlar için normal sayılır çünkü vücut ısıları bizden 3 derece daha yüksektir. Kapısı açık olan havadar bir oda sıcak olsa bile onun için problem olmayacaktır. Banyoyu siz yaptırmayacaksınız o kendisi kuş havuzunda banyo yapacak zaten. Havuzda sürekli su bunlunması ve o lazım oldukça serinlemek için banyo yapmasında yarar var.
Merhaba;
Öncelikle desteğiniz ve hızlı cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu.Benim bir sorum daha olacak. Sultanım 1,5 yaşında. Çok sık kendini kabartıyor ve silkeleniyor.Birde kepek problemimiz var. Normal bir durum mudur?
yardımınız için çok sağolun
Merahaba. Bu gün bir sultan papağanı aldım erkek satıcı 5-6 aylık dedi görenler çok büyük diyo. Kuşumun gözleri kırmızı. Bide en büyük sıkıntı ayakları. Ayaklarının rengi birisinin pembe diğerinin mora yakın tünekte durabiliyo üstüne basıyo kafesin tellerinde geziy. Ayağında sıkıntı olurmu ama çok nadir hareket ediyo arka uç kuyruk tüyü titriyo sebepleri nelerdir acaba
Kuşların yaşını dış bakıda anlamak mümkün değil maalesef bu konuda satıcıya güvenmeniz gerekiyor. Ayak problemine gelecek olursak üreticiler toplu olarak baktığı için bazen aralarında kavga ediyorlar ve birbirlerine zarar veriyorlar bunun gibi bir fiziksel travmanın kalıntısı olabilir. Bu konuda tavsiyemiz kuşunuzu günlük olarak gözetlemeniz eğer durumunda bir kötüleşme olursa veteriner hekime başvurunuz.
İyi akşamlar sultan papağanlarımız yavruları 18/20 günlük dişi tekrar yumurladı ve yavruların tüyünü de yolmaya başladı. Erkek kuş az da olsa yem veriyor ama yuvada hem yavru hemde yumurta olunca kafası karıştı ve dişiyi yuvaya çağırmaya başladı ne yapmalıyız
Yavruları anneden ayırıp elle beslemeniz gerekiyor. Biraz zorlu bir durum süreç olacak ama başka bir çözüm yolu olarak yumurtaları almanız gerekiyor, bunu yapmanızı hiç tavsiye etmeyiz. En azından yavrulara kendinizde bakabilirsiniz.
Benim sultan papaganimi alalı 12 gün oldu ilk geldiği zaman sürekli oyun oynuyordu hareket halindeydi ve çok güzel ötüyordu şimdi ise hiç birşey yemiyor sürekli uyuyor hiç sesi çıkmıyor ve hep kabarık duruyor birde ishal olmuş
Enfektif bir hastalık olabilir acil bir şekilde veteriner hekime başvurunuz.
Merhabalar. Daha önce size yazdım sultan papağanı kendini yoldu diye. Veterinere götürdüm doktor depresyon dedi, bizde ona eş aldık, çünkü daha önce bir eşi vardı ama kaçtı. Şimdi de yemek yemiyor, hep uyuyor, sanırsam haznedemiyor tohumları , dışkılarda hep çıkıyor bütün. Çık zayıfladı. Antibiyotik Vetakoksin ve vitamin
Hipramichok veriyorum belki kursakta iltihabı olabilir dedi doktor. Sadece biraz dal darı yiyebiliyor küçük diye. Yemi yesin diye ne yapmalıyım, yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, benim sevda papağanın ayağının altına nasıra benzer bir yara oldugunu fark ettim (sarı ve derinin altında su birikmiş gibi) kuşum zorlanıyor acaba neden boyle oldu ve ne yapmam gerekiyor !? (Teşekkürler)
Tünekliğinde bir problem olabilir. Kafes ortamı yaşaması için uygun şartlar sağlıyor mu bunu kontrol edin. Eğer refah açısından bir problemi olmadığını düşünüyorsanız lezyonun büyüklüğünü sürekli kontrol edin, negatif yönde bir gelişme olursa veteriner hekim muayenesi için kliniğe götürün.
merhabalar benim sultan papağanım iki gündür çok halsiz durgun yemek çok az yiyor su içmiyor onu tanıdığımız bir petshopa götürdük tüy çıkarırken böyle olur dedi vitamin verdi ama hala öyle sürekli uyuyor ne yapmalıyım lütfen cevap verin teşekkürler
Sistemik bir enfeksiyon ya da daha büyük bir problem olabilir. Veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekiyor.
Dişi sultan papağanım yumurtlıyor fakat pek kuluçkaya yaymıyor. Dişi arasıra gündüz yatıyor, genellikle gündüzleri erkek yatıyor. Geceleri ikiside yuvalığın dışında duruyor. Dişinin yumurtaya yatması için acaba ne yapılabilir? Şimdiden teşekkürler
Sürekli yumurtanın üzerinde yatmalarına gerek, iç güdüsel olarak yumurtaların sıcaklığını anlayıp ona göre üzerlerine yatarlar. Eğer ilk yumurtlama dönemi ise biraz acemi olabilirler bundan dolayı yumurtadan çıkacak yavru sayısı da az olabilir.
Sultan papagani kusum var ve bikac gundur kulaklarindaki tuyler azaldi kulak delikleri cok belirgin goruluyor ve cok halsiz nedrn olabilir .bide biz,kusu aldigimizda kafasinda kellik vardi ve yavru oldugu icin oyke oldugunu soykediler yaklasik iki yildir kus bizde ve tuyleri cikmadi neden olabilir tesekkur ederiz
Büyük bir ihtimalle beslenmeye bağlı bir tüy problemi var veteriner hekim muayenesi şart.
Sultan papağanım ibiğini bir yere kıstırmış sanırım kökünden yolunmuş ne yapmalıyım tekrar ibik çıkar mı ?
Tüy köklerine çok zarar vermediyse yeniden çıkacaktır.
Benim sultan papağanımın gözünde minik bir tüy var galiba papağanımı rahatsız ettiriyor çünkü o gözünü genelde kapalı tutuyor sadece yem, çekirdek ve su içerken açıyor nedeni ne ne yapmalıyım?
Tüy kökleri bazen yanlış bölgelerde olabiliyor. Veteriner hekimin muayene edip gerekirse o tüyü alması gerekiyor.
Sultan papağanımizi aldıktan sonra 10 yaşındaki oğlumda şiddetli burun tıkanıklığı ve burun çekme başladı kuş alerjisi olabilirmi tesekkurler
Maalesef büyük bir ihtimalle evet. Bunun için bir hekime görünün gerekli testler yapılsın.
Sultan papağanım var ve ağızdan oksijenli su verildi bir veteriner hekim tarafından kuşum zehirlenmiş olabilirmiş diğer bir veteriner öyle söyledi ne yapmalıyım sizce acill cevap verebilr misiniz
Oksijenli suyun canlılar açısından toksik bir etkisi yoktur. Bir tedavi devam ederken başka bir veteriner hekime gitmek yanlış bir durum. Güvendiğiniz bir hekimin talimatlarını harfiyen uygulayın. Eğer bir hekim diğer hekimi açıkça kötülüyor ve diğer meslektaşının bilgisinin yetersiz olduğunu söylüyorsa orada durmanızı pek tavsiye etmeyiz. (Tabii çok yanlış müdahaleler yapılmadığı sürece geçerli bu durum, ki buna rastlamak gerçekten zor.) Adana da biz heypativet veteriner kliniğini tavsiye ederiz.
Merhaba Sultan papağanlarımız ilk kuluçkaya yattılar 3 yumurta yaptılar 2 si çıktı ilk Yavru bugün 8 günlük oldu fakat bugün ilk yavrunun kursağında kararma olduğunu gördüm bunun sebebi nedir normal mi böyle olması yardımcı olurmusunuz? Yavruya birsey olacak diye çok korkuyorum 😔😔😔 Lütfen acil dönüş yaparmısınız 🙏🙏🙏 resim de gönderebilirim mail adresi bildirirseniz🙏
Yeni doğdukları için kursaklarının oradaki deri biraz fazlaca ince yedikleri yiyecekleri görüyor olabilirsiniz. Eğer onların yem olduğundan eminseniz de bu sağlıklı bir görüntü demektir çünkü yavru ebeveynleri tarafından yeterince besleniyor olduğu anlamına gelir.
Kursağı neredeyse komple kararmış gibi dün yeşil köy biberi koymuştum kafese yemişti anne babası ondan dolayı olmuş olabilir mi acaba
Sabah tekrar kontrol ederim olmadı çok teşekkür ederim ilginiz için kolay gelsin iyi çalışmalar
Merhaba dün sevda papağanı aldım daha önce 9yıl besledim kuskançlıktan ölmüştü onda yaptığım hataları bunda yapmıcam diye tekrar aldım fakat aldığımdan beri su ve yem yemedi sürekli kabarık uyuyor ve gagasını kaşıyor uyandırdığımda da kafasını sallağıyo sanki üzerine bişeyler konurcasına tedirgin oldum vetirenere götürmem gerekirmi yada bir tedavisi varmı
Davranışsal problemlerde veteriner hekimlerin ilaç yada başka bir uygulama ile yapabilecekleri şeyler maalesef yoktur. Bunun yerine çevre şartlarını ayarlanması ve refahının arttırılması için ne yapılması gerektiği hakkında size tavsiyede bulunabilir. Yeni bir ortama getirilen kuşun korkması ve kabarması yani kendini korumaya alması gayet doğal. Ona birkaç hafta zaman tanıyın. Kafesine alışmasına izin verin. Bu süreçte size saldırmaması için pek yaklaşmayın. İlk önce kendi kafesine sonra çevresine en son ise size alışacaktır. Sizin tehdit olmadığınızı anlayınca size karşı iyi olacak ve sizinle arkadaş olmayı deneyecektir.
Merhaba 3 gun once sultan papagani aldim kafeste sakin duruyo elimi koydugumda geliyo ama sakin duruyo nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olabilirmisiniz bide yesil diski yapmış 3 gun oldu alalı 3 veya 4 kez öttü genelde tünelde duruyor
Sakin olması sizin açınızdan iyi, sakin mizaç eğitimde ve alışma sürecinde çok pozitif bir durum. Büyük bir ihtimalle hastalığa bağlı bir durum değil. Eğer yem yemeyi bırakır ve tüylerini kabartarak tünerse endişelenmelisiniz. Dışkı sadece renk olarak değil su miktarı ve ürat miktarı açısından da değerlendirilmeli, sadece rengine bakarak bir şey söylemek yanlış olur.
Merhabalar benim 1 yaş erkek 9 ay dişi sultan papağanım var çiftleriyleler 4 aydır ama yumurta yok neden olabilir.erkek 45 günlükken geldi bana
Cinsiyetlerini yanlış biliyor olabilirsiniz ya da ikisinden biri kısır olma durumu var.
Hocam hayırlı akşamlar sultan papağanımın kanatları kendiliğinden dökülüyor yeniden çıkıyor çıkan tüyler de tam uzamadan tekrar dökülüyor ve uclari da çok az kanlı oluyor beforvel ilaç kullanıyorum ama bir faydasını göremedim tavsiye edebileceğiniz başka bir ilaç olabilir mi acaba
Bir veteriner hekime başvurun önemli bir rahatsızlığı olabilir, muayene etmeden bir şey söylemek doğru olmaz.
Sultan papağanım 2,5 yaşında ve artık vaktinin geldiğini düşünüp geçenlerde ona bir dişi aldık o da 2,5 yaşında. Ancak sorun şu ki benim inanılmaz hareketli neşeli konuşkan öten kuşum gitti hiç hareket etmeyen sürekli kabaran sürekli uyuyan sesi çıkmayan bir kuş oldu. Hasta olmalarından korkuyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
Stres kaynaklı olabileceği gibi diğer kuştan geçen bir viral ya da bakteriyel hastalıkta olabilir. Veteriner hekim muayenesi gerekiyor.
Merhabalar tekrar iyi akşamlar. Aldığımız dişinin kuruma hastası olabileceğinden şüphelenmeye başladık hemen kuşlarımızın kafeslerini ayırdık. Bize bu hastalık hakkında biraz yardımcı olup fikir verirseniz çok sevinirim çünkü gerçekten gergin ve üzgün anlar yaşıyoruz dişi kuşun göğüs kemikleri ciddi derecede belirgin ve sürekli kabarıp yattıklarından bahsetmiştik eğer bizim kuş da bu hastalıktan kapmışsa ne yapmamızı önerirsiniz tekrar iyi akşamlar çok teşekkür ederim.
Merhaba. 7 aydır baktıktıgımız erkek sultan papaganımız var. 3 gündür konuşmuyor ara ara kusuyor sürekli uyukluyor. Veteriner hekim yemegi i sindiremediği için dedi fakat kuşun başka sorunu var ben çünkü hiç böyle olmadı. Ne yapmalıyız?
Egzotik alanında uzmanlaşmış bir veteriner hekime götürün.
Sultan papağanım alt gagasının bi tarafı dış tarafa kaymış. Ne yapmalıyım. Yemesi iyi herşey güzel.
Büyük bir ihtimalle gaganın bir kısmı fazla aşınırken diğer tarafı az aşınmıştır bunun düzeltilmesi gerekiyor. Veteriner hekime başvurun.
Sultan papağanım 3 yaşında bir erkek mevsim geçişlerinde aşırı tüy döküyor fakat gözle görülecek şekilde dökülmeler olmuyor genel olarak kaşıntısı çok olsa da tüyleri yeniden çıkıyor. Aynı zamanda çok toz üretiyor. Banyo yapmasına bir türlü alıştıramadık kafesinin içindeyken spreyle sıkmaktan başka tenine su değdiremiyoruz fakay öyle de çok korkuyor. Nasıl alıştırabiliriz?
Banyo için özel olarak üretilmiş banyo küvetleri var kuşları için. Daha çok doğal ortama yakın bir yer olması gerekiyor aksi takdirde banyo yapmak istemiyorlar.
sultan papanımı alalı 8 gün oldu daldarısı cok yiyo ve normal yemi az yiyo su iciyo ama kafesin dibinde vakit geciriyo kakası normal elimize geliyo fakat dün cok durgundu neden olur
Sultan papagan 9 aylık erkek 2 ay oldu alalı 2 kere agiz ve birundan kan geldi 1 gun icinde gecti o kafasında kellik var aldigimdan beri hic tüy ü cıkmadi ve en buyuk sıkintisi 2 aydir özenle bakmama ragmen ucamiyor 2 kanat cırpıp düsüyor odaklanamıyor veterinere gotürdum iki kücuk toz verdi işe yaramadi vitamin mineral sebze yumurta özel yemler fayda etmiyor ne yapmaliyım yardimcı olun lütfen
Ciddi bir problemi var gibi görünüyor özellikle egzotik hayvanlar üzerine uzmanlaşmış bir veteriner hekime danışın.
Merhabalar. 6-7 yıldır bizimle yaşayan dişi sultan papağanınımız var. Bize çok alışık, kendi yemi dışında neredeyse bizim yediğimiz her şeyden yiyor. Bundan 3 sene önce de evde yalnız kaldığı zamanlarda küsüyor diye bir erkek aldık. Anlaşmalarında hiç problem yok beraber yaşıyorlar. Erkek olan güzel ötüşler yaptığı zaman gidip onu susturuyor. Dişi kuşumuz da yaklaşık 2 yıldır boş yumurtluyor. Çiftleşmiyorlar. Yavruluk dahil her şeyi denedik. Evde serbest geziyorlar bu arada kafeste kapalı değiller. Dişi olan yumurtlayacağı zaman kuytu köşelerde bulduğu kutulardan kendine yavruluk yapıp onun içinde yumurtluyor. Son 1 haftadır da sürekli ağlıyormuşcasına sesler çıkartıyor. Sürekli boş yumurtlayınca bir süre sonra öldüğünü duyduk böyle bir durum var mı ne yapmamız lazım ?
Sürekli boş yumurtlaması bir problem oluşturmaz ancak yumurtladığı süre boyunca kaliteli bir besleme gerekiyor çünkü yumurtlama onun vücudunu yoruyor. Sürekli boş yumurtlama erkek ile doğru şekilde çiftleşmediğini gösteriyor, bu durumda erkek kısır olabilir ya da tecrübesizlikten dolayı çiftleşme tam olarak gerçekleşmiyor. Eğer kesin olarak yavru istiyorsanız erkeği değiştirebilirsiniz.
Yavru sultan papağanlarım 1 aylık oldu vücud tüyleri tamam ama kafalarında kellik var normal mi
Kakadugiller sınıfında yer alan sultan papağanı bu ailenin ana özelliği olan kafasındaki uzun tüy yapısına sahiptirler. Bu uzun tüylerin arkasında çok küçükte olsa tüysüz bir bölge mevcuttur. Eğer bu kısmı bahsediyorsanız normal.
Selamlar benim kuşum birbay önce kabaradi ishal oldu ishal ilaci verdim bir iki hafta iyileşti.son iki haftadır halsiz hapşırır gibi oluyor acaba vitamin eksikliğinden mi kaynaklanıyor
Enfektif bir hastalık olabilir kontrol için veteriner hekime götürün.
Merhaba iyi geceler benim kusumu alalı 5 gün oldu ama kuş sürekli bir yerleri kemiriyor 😬🤔 ne yapmamız gerekiyor herşeyi tam aldık taşı kalamar kafası ara sıra onuda kemiriyor ama ip kemirmeye bayıldı ne yapicaz tülü kemirip duruyor her yeri kemiriyor sanki kemirgen hayvan
Stres kaynaklı olabilir ilk öncelikle kafes etrafındaki fazlalıkları azaltıp bir gözlemleme yapın daha sonra sıra sıra yeniden koyun malzemeleri.
Merhaba 19 günlük yavru sultan papağanımın sabah ayaklarında bir sorun yoktu ancak şimdi üstüne basamıyor yatmış vaziyette. Ne olmuş olabilir çok korktum araştırdım fakat bulamadım.